Wat houdt lekdetectie precies in

Lekdetectie is een technologisch wonder waarmee we verborgen problemen in huis kunnen opsporen zonder dat er veel schade ontstaat. Lekdetectie is het proces van identificeren en lokaliseren van lekkages in gebouwen, zowel in huizen als commerciële ruimtes. Bij lekdetectie wordt er gebruik gemaakt van geavanceerde technieken en onderzoeksmethoden om de oorsprong van water- of vochtlekkages exact vast te stellen zonder onnodige schade te veroorzaken.

Hoe werkt lekdetectie?

Thermografie is een populaire techniek voor het opsporen van problemen. Hierbij worden warmtebeeldcamera's ingezet om temperatuurvariaties in oppervlakken te ontdekken. In geval van lekkages kan water anders reageren op warmte dan het omliggende materiaal, wat de exacte plek van de lekkage kan aanduiden.

Een belangrijk aspect bij lekdetectie in waterleidingen is geluid. Met gevoelige microfoons worden geluidsgolven gedetecteerd die ontstaan door waterstroming. Zelfs de miniemste lekkages kunnen worden opgespoord door afwijkende geluidspatronen te beluisteren.

Voor moeilijk bereikbare plaatsen, zoals leidingen of holle ruimtes, wordt endoscopie toegepast. Een flexibele buis met een camera aan het uiteinde wordt toegepast om beelden te tonen van het interieur. Zo hebben experts de mogelijkheid om verborgen lekkages visueel op te merken.

Vochtigheidsmeters worden ingezet om het vochtgehalte in materialen te meten. Een te hoog vochtgehalte kan een indicatie zijn van een lekkage, zelfs zonder zichtbare symptomen. Dit kan toekomstige schade voorkomen.

Waarom is het van belang om lekkages op te sporen?

Wanneer lekkages in een vroeg stadium worden opgespoord, kunt u voorkomen dat water zich ophoopt en structurele schade veroorzaakt aan muren, plafonds en zelfs funderingen. Als er adequaat wordt gedetecteerd, worden de reparatiekosten geminimaliseerd. Het voorkomt grote sloopwerkzaamheden en maakt specifieke interventies op de locatie van de lekkage mogelijk.

Het voorkomen van lekkages kan schimmelgroei voorkomen, wat schadelijk kan zijn voor uw gezondheid. Een gezonde leefomgeving behoudt u door lekkages snel te ontdekken en aan te pakken. Met verschillende technologieën wordt lekkage detectie uitgevoerd, wat een waardevolle dienst is die lekkages lokaliseert zonder overbodige schade aan uw huis te veroorzaken.

Snel een medewerker spreken?

Bel 085 106 1712

Wij helpen u graag verder!

Misschien ook interessant..

> Tips om lekkages te vermijden
> Zelf een waterlekkage in huis vinden hoe pakt u dat aan
> De meest gangbare lekkages in woningen